אוטיזם – נפנוף ידיים והליכה במעגלים בעת התרגשות.

ילדים המאובחנים על הרצף  האוטיסטי מתאפיינים במספר רב של תסמינים, הכוללים קשר עין חלקי, תגובה חלקית או התעלמות מפניות של אחרים, התבודדות ועוד.

חלק מהתסמינים והתנועות הסטריאוטיפיות כנפנופי ידיים, הליכה במעגלים, הליכה על קצות האצבעות וקפיצות הינם גם מאוד שכיחות בקרב תינוקות וילדים עם אוטיזם ומהוות "התנהגות חזרתית", סטראוטיפיות, כדרך התמודדות עם רגישות תחושתית או מתח וחרדה.

אולם מעבר להסבר "ההתנהגותי" קיים גם מקור מטבולי העלול להשפיע על התנהגות והוא חוסר איזון ברמות הנוירוטרנסמיטור סרוטונין במוח.

הקשר בין רמות הנוירוטרנסמיטור סרוטונין לבין תסמינים התנהגותיים נעוץ בכך שרמות תקינות של סרוטונין חיוניות לצמצום התנהגות חזרתית, הפחתת חרדות, הפחתת דיכאון ועצבנות.

המקור להתנהגות זו מצוי במקרים רבים בשל חוסר איזון ברמות הנוירוטרנסמיטור סרוטונין במוח.

כך למשל במחקר מקיף שכותרתו:

Serotonin and Serotonin Transporter Levels in Autistic Children

ואשר פורסם בספריה הלאומית לרפואה של ממשלת ארצות הברית מציניים החוקרים כי רמות הסרוטונין שנמצאו בקרב ילדים עם אוטיזם אשר השתתפו במחקר גבוהות בהשוואה לרמות הביקורת התואמות לגיל ולמין.

מדוע נוצר חוסר איזון והפחת הרמות ייצור ופירוק הנוירוטרנסמיטור סרוטונין?

אחת הבעיות המרכזיות המאפיינות ילדים על הרצף היא אכילה מאוד בררנית. כלומר אי צריכה של ירקות פירות בשר ודגים. אולם גם בקרב ילדים שאכילתם פחות בררנית עלולים להגרם חוסרים תזונתיים כתוצאה מבעיות ספיגה של הגוף, כלומר שהגוף לא מצליח לספוג מהתזונה חומרים שקריטיים להתפתחות כמו ויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו.

התפתחות תקינה של המח ובמיוחד אצל ילדים יכולה להתרחש רק כאשר יש צריכה של כל אבות המזון. חוסר  מתמשך בויטמינים ומינרלים קריטי לילדים שרק נולדו ומתפתחים.

מה הן הסיבות העיקריות העלולות לגרום למחסור בייצור הנוירוטרנסמיטור סרוטונין?

  1. תזונה דלה בטריפטופן המהווה את החומצה האמינית העיקרית שממנה נוצר סרוטונין. טריפטופן מצוי בדגים, עוף, גבינה, ביצים, אגוזים  שיבולת שועל וחלב. ילדים המאובחנים על הרצף נוטים לאכילה סלקטיבית אשר אינה כוללת מוצרים אלה.
  2. תזונה עשירה בסוכרים ופחמימות פשוטות.
  3. מתח נפשי גבוה המלווה בעליה ברמות של קורטיזול המגבירות את פעילות האנזימים המפרקים את הטריפטופן.
  4. ייצור מופחת של סרוטונין כתוצאה מנטייה גנטית.

וויסות רמות הנוירוטרמסציטור סרוטונין

ויסות רמות סרוטונין יכול להתבצע במגוון דרכים שונות בהתאמה אישית לחוסרים הנמצאים בבדיקות מעבדה.  חלק מהדרכים יכללו:

  1. הפחתת צריכת הסוכר בתזונה, טיפול באלרגיות למזון, ונטילת תוספי תזונה כחומצה פולית.
  2. נטילת אומגה 3.
  3. צמחי מרפא אדפטוגנים כרודיולה וסנטלה עשויים להעלות את רמות הסרוטונין במוח ולסייע בויסותו.

קראו עוד:

הבהרה – האמור מיועד להרחבת הידע האישי וההבנה הכללית בלבד ואינו מחליף ייעוץ רפואי או טיפול תרופתי או טיפול המבוצע על ידי מטפל או רופא או מהווה המלצה לצורך טיפול פרטני.

 
You are currently viewing מרכז C.A.T | נפנופי ידיים והליכה במעגלים – אוטיזם
אוטיזם - נפנוף ידיים בעת התרגשות